Witajcie,
jak wiecie objąłem posadę moderatora tematów fabularnych, tj. zamku i terenów do niego podległych, a po rozmowach z administratorem doszliśmy do wniosku, że należałoby uczynić to forum bardziej literackim, a co za tym idzie - przedstawić kilka zasad poprawnego tworzenia postów fabularnych, bowiem nie każdy pisze zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami.
Nie oznacza to jednak, że nakażemy komuś w ogóle pisać, absolutnie. Chodzi tylko o to, aby forma postu została zachowana. W związku z tym przedstawię kilka podstawowych zasad, by nadać temu forum etykiety prawdziwego literackiego przedsięwzięcia.
ZASADY POPRAWNEGO PISANIA:
1. Piszemy zawsze w 3 os. l.poj., oprócz dialogów i myśli przelatujących nam przez głowę, które zapisywane są w 1 os. l.poj. np.: "Jaki ja jestem beznadziejny pomyślał Solve, spoglądając na swoje odbicie w lustrze." Pamiętajmy, że swoje myśli powinniśmy wyróżniać kursywą.
2. Nie używamy słów wulgarnych w opisach, w dialogach czy swoich myślach są one dozwolone, nie powinny być one jednak wykorzystywane dość często. Poza tym - od czego są eufemizmy? Przykładowo, zamiast napisać "Chodźmy się pierdolić", możemy napisać: "Może się troszkę pochędożymy?" Od razu widać różnicę.
3. W poście nie zwracamy się do osoby z którą piszemy, nie umieszczamy w opisie minek ani innych oznaczników. Można to zrobić przed prawidłowym postem, wpisując wiadomość dla osoby z którą fabularyzujemy w kwadratowym nawiasie. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi.
4. Liczy się jakość, a nie ilość. Dlatego posty nie powinny zawierać bezużytecznych informacji, ale opisów otoczenia, zmiany w jego wyglądzie, przez co rozumie się klimat, temperaturę, etc. Oprócz tego również własne odczucia, przemyślenia, ale również i zachowanie postaci. którą prowadzimy i prowadzimy grę fabularną. Niech ten post zawiera informacje istotne, wieści, za przeproszeniem, o dupie Maryny nam niepotrzebne.
To tyle, jeśli chodzi o zasady. Aby nie były one tylko elementem dekoracyjnym Tablicy, będę przestrzegał, by wasze posty były zgodne z wyżej wymienionymi punktami. Zwykle będzie to dopisek pod waszym uprzednio napisanym poście, czasami też i wiadomość prywatna. Jeśli po którymś razie nie dojdzie do poprawy, będę musiał zastosować sankcje, którymi dysponuję.
Dla uczniów, jak i profesorów oraz kadry szkoły są one troszkę inne.
Uczniowie:
- ostrzeżenie,
- szlaban i odjęcie punktów domowi,
- wyłączenie możliwości pisania w danym miejscu fabularnym.
Prefekci i prefekci podobnie, z tym tylko, że w grę wchodzi również odjęcie odznaki.
Profesorowie oraz kadra szkoły:
- ostrzeżenie,
- odebranie dotychczasowego stanowiska,
- wyłączenie możliwości pisania w danym miejscu fabularnym.
Mam nadzieję, że wszystko jest jasne i dla każdego z osobna zrozumiałe. W razie jakichkolwiek zmian zostaniecie o nich poinformowani. Z dniem wydania tego postu wchodzi w życie forumowe ten regulamin. Radzę się do niego stosować.
Kary będą stosowane po trzech ostrzeżeniach ze strony Moderatorów czy Admina.
Życzę miłego fabularyzowania,
Solve.
P.S. Regulamin odnosi się również do tematów, które nie podlegają mojej osobie, dlatego teraz prośba dla osób moderujących pozostałości: weźcie sobie za punkt honoru działanie wg tych zasad, okej? Byłoby miło.